Narva tähistas Eesti sajandat sünnipäeva kontserdi ja vastuvõtuga | Tallinn Music Week
25.–31. Märts 2019 – Tallinn

Narva tähistas Eesti sajandat sünnipäeva kontserdi ja vastuvõtuga

Narva tähistas Narva linna ja Tartu Ülikooli Narva kolledži eestvedamisel Eesti Vabariigi sajandat sünnipäeva laupäeval, 24. veebruaril piduliku kontserdi ja vastuvõtuga Tartu Ülikooli Narva kolledžis.

Kontserdi kava nii Narva ja Ida-Virumaa parimatest muusikutest kui ka külalisesinejatest üle Eesti pani kokku Vene Teatri muusikaline juht Aleksandr Žedeljov. Õhtut juhtisid Jevgeni Timoštšuk ja Eesti Laulu finalist Elina Nechayeva, kes tegi lisaks ka muusikalise etteaste koos Sillamäe džässi alustala Vladimir Võssotski ansambliga. Kontserdil astusid üles pianist Kadri-Ann Sumera, kandes ette oma isa Lepo Sumera teose „1981” ja metsosopran Tuuri Dede, Narva noorte segakoor “Vaimustus”, Narva Valgevene Selts „Sjabrõ” ja Narva linna sümfooniaorkester dirigent Anatoli Štšura juhtimisel. Narva räppar Jevgeni Ljapin esitas oma menupala „Mina olen venelane”, Jarek Kasar koos Narva linna sümfooniaorkestriga aga puudutas kõigi kohaolijate meeli oma legendaarse looga „Minu inimesed”. Plaadimuusikat valisid Janek MurdAnnie Rist ning melomaanist Narva linnapea Tarmo Tammiste.

Elina Nechayeva. Foto: Ilja Smirnov

Ühiselt vaadati ETV otseülekande vahendusel president Kersti Kaljulaidi kõnet ning tervituskõnedega astusid üles Narva linnapea Tarmo Tammiste ja Tartu Ülikooli Narva kolledži direktor Kristina Kallas.

Narva linnapea Tarmo Tammiste rõhutas oma kõnes, et Eesti sünnipäev on kõigi eestimaalaste pidu: „Ma ei tea, mida tähendab palju korrutatud, kuid sisuta jäänud sõna integratsioon. Küll aga tean, et ootan seda aega, mil kellelgi pole Narvas põhjust öelda, et Eesti sünnipäev on mingi „Eesti asi”. Ei, see on meie asi, meie olemegi Eesti.”

Narva linnapea Tarmo Tammiste, Tartu ülikooli Narva kolledži direktor Kristina Kallas. Foto: Ilja Smirnov

Narva kolledži direktor Kristina Kallas viitas 100 aastat tagasi koostatud iseseisvusmanifestile, öeldes: „Pärnus vormistati Eesti riigi sünnitunnistus, Tartus on suur osa Eesti riigi tarkusest, Tallinnas on Eesti riigi rikkus, Narva on aga Eesti riigi südametunnistus. Narva otsis oma kohta kaua, kuid nüüd on „Narva aeg” alanud. Narva teab, kes ta on – ta on venekeelne mitmekultuuriline Eesti. Narva teab, mida ta tahab – ta tahab saada Euroopa kultuuripealinnaks. Ja kui Narva teab, mida ta tahab, siis seda ta ka saab.”

Eesti 100. juubeli vastuvõtul Narvas osales ligi 200 ühiskonna- ja kultuuritegelast ning ettevõtjat, sündmuse korraldajad olid Narva linn ja Tartu Ülikooli Narva kolledž. Ürituse muusikajuht oli Aleksandr Žedeljov, korralduse ja produktsiooniga aitas kaasa Tallinn Music Week, helirežii eest vastutas Soundhouse, valguse eest Cuu Club, sisekujunduse lõi Ott Kangur ja visuaalkujunduse Alyona Movko.

Jarek Kasar ja Narva linna sümfooniaorkester. Foto: Ilja Smirnov

Kontsertvastuvõtust tegi salvestuse ETV+. Salvestusest valmiv erisaade on ETV+ eetris paari nädala jooksul.

Üritust toetasid:
Integratsiooni Sihtasutus
Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
RUF ilutulestikud

Narva Euroopa kultuuripealinnaks 2024!
#Narva2024
#narvaisnext