TMW avakontserdil põimitakse Kristjan Järvi juhtimisel Eesti Vabariigi ja TMW juubelite puhul üheks tervikuks saja aasta jagu levimuusikat | Tallinn Music Week

TMW avakontserdil põimitakse Kristjan Järvi juhtimisel Eesti Vabariigi ja TMW juubelite puhul üheks tervikuks saja aasta jagu levimuusikat

Täna, 2. aprillil alanud ja terve nädala kestva linnafestival Tallinn Music Week (TMW) muusikaprogramm saab alguse neljapäeval, 5. aprillil Vene Kultuurikeskuses Eesti 100. aastapäevale ja TMW kümnendale väljalaskele pühendatud kontserdiprogrammiga Absolute Club. Kontserdi kontseptsiooni autor ja produtsent on Kristjan Järvi ja Sunbeam Productions. Kontserdi avab kultuuriminister Indrek Saar.

TMW avakontserdi piletid hinnaga 40–55 eurot on müügil Piletilevis.

Ajastu- ja žanripiire ületav eriprojekt Absolute Club ühendab dirigent Kristjan Järvi New Yorgi muusikamaailma tähtedest koosneva kollektiivi Absolute Ensemble’i eesotsas helilooja ja kitarristi Gene Pritskeriga. Lisaks Luksemburgist pärit nüüdismuusika kõlakunstnikule Francesco Tristanole liituvad absoluudiklubiga ka tuntud Eesti muusikud: produtsent ja helilooja Sander Mölder, sopran Elina Nechayeva, džässitalent Kadri Voorand, astraalse laenguga laulja-laulukirjutaja Mick Pedaja ja akordionist Tuulikki Bartosiki juhtimisel tegutsev Estonian Folk Orchestra. Kontserdi kontseptsiooni autor ja produtsent on Kristjan Järvi Sunbeam Productions.

Estonian Folk Orchestra

Kahte ümmargust tähtpäeva – Eesti Vabariik 100 ja TMW 10 – tähistatakse kontserdiga,  kus muusikud meilt ja mujalt joonduvad ühte ritta Eesti riigile erilise aasta tähistamiseks. Kontserdiprogrammi ajatelg ulatub saja aasta tagusest ajast kuni tänapäevani ning Eestit tõlgendatakse selles kui pidevalt uut muusikalist kasvukeskkonda võimaldavat imedemaad. Tänapäeva suunas liigutakse läbi eri ajastute globaalse popmuusika – New Yorgi Birdlandi džässiklubist Studio 54 diskopärandini, Londoni Palladiumi hauntoloogilistest kajadest kaasaegse ambienti, house’i ja hiphopini. Minevik ja olevik saavad kokku Eestis, maal, mis võib anda viljaka pinnase tuleviku jaoks.

Kontserdi avab Estonian Folk Orchestra koos Gene Pritskeriga elektroonilistel instrumentidel, misjärel liituvad teised Eesti muusikud ja Francesco Tristano. Muuhulgas kõlavad uudseis seadeis Elina Nechayeva eurolugu „La Forza“, Mick Pedaja pala „Sleepy Waves“ ja Kadri Voorandi „I Don’t Love You“.

Kadri Voorand

Vene Kultuurikeskuse uksed TMW avakontserdiks avatakse neljapäeval, 5. aprillil kell 18.00, mil plaadimuusikat mängib BBC Radio 3 saatejuht ja nüüdismuusika projekti Japan Sound Portrait eestvedaja Nick Luscombe. Absolute Club kontserdi etteaste eel tervitab kohalviibijaid kultuuriminister Indrek Saar.

Avakontserdi baarid sisustab Moe Peenviinavabrik, süüa pakub Troika restoran.

TMW avakontserdi piletid hinnaga 40–55 eurot on müügil Piletilevis.

Festivali toetajapassi ning TMW konverentsi ja festivali ühispassi omanikud peavad avakontserdile pääsuks end registreerima vastavalt spetsiaalses infokirjas saadetud juhistele.

Sander Mölder

Avakontserdi esinejatest lähemalt:

Kristjan Järvi on üks leidlikumaid, värvikamaid ja populaarsemaid dirigente üleilma klassikalise muusika väljal. Ta on nii Leipzigi Raadio Sümfooniaorkestri kui ka Gstaad Festival orkestri peadirigent ning Grammy nominendist klassika-hiphopi-džässi koosluse Absolute Ensemble’i asutaja ja kunstiline juht. Ta on teinud koostööd tänapäeva muusikamaailma tippudega Arvo Pärdist kuni klaveritehnikate eksperimentaatori Hauschkani.

Kristjan Järvi poolt 1993. aastal loodud ja „muusikalisteks omnivoorideks“ tituleeritud Grammy nominendist rühmitus Absolute Ensemble kasvas välja tema kustutamatust janust kõikvõimalikes muusikažanrites kätt proovida. Absolute Ensemble poogib klassikalise muusika juurtele juurde võrseid pea kõigest, alustades džässist ja rokist ja jõudes välja maailmamuusika ning hiphopini. Absolute Ensemble  on esinenud Euroopa kultuurikeskustest põhjapolaarjoone lähedal asuva Umeåni.
Gene Pritsker on üks Absolute Ensemble’i püsiliikmeid, samuti  hip-hopi, kammermuusikat, džässi ja rocki ühendava kollektiivi Sound Liberation asutaja ja juhtfiguur, kelle helilooomingu seas on nii orkestraal- ja kammerteoseid, elektroakustilist muusikat kui ka lugusid hip-hopi ning rocki kooslustele.

Francesco Tristano on eksperimentaalne pianist ja helilooja, kelle helipaletis peitub nii klassikaline muusika kui ka nõtke techno. Viimase kümnendi jooksul on ta mõlemat jõudsalt viljelenud, olles sealhulgas nii klaveri kui süntesaatori vahet liikunud ja käsitlenud ühest küljest Bachi, Buxtehudet, Stravinskit ja Gershwini, teisalt teinud klaveriversioone Detroiti tecno hiidude Jeff Millsi ja Derrick May loomingust. Tristano tegeleb pingsalt ka omaloominguga.

Francesco Tristano

Estonian Folk Orchestra (EFO) on metsik ja ootamatu muusikaline unistus, mille Tuulikki Bartosik ja Rootsi saksofonimängija ja helilooja Jonas Knuttson 2011. aastal kokku kutsusid. EFO on dünaamiline segu erinevatest ja mõeldamatutest muusikainstrumentidest ning isiksustest. Kõiki muusikuid ühendab huvi traditsioonilise muusika vastu ning oma esitustes muudavad nad vanad meloodiad kaasaegseteks ning mitmekülgseteks muusikateosteks

Mick Pedaja on Eesti laulja-laulukirjutaja, kelle eesmärgiks on läbi oma muusika kuulajateni rahu ja soojust tuua. Teda inspireerib loodus, inimesed ja elu. Micku muusikat võib kõige paremini kirjeldada kui orgaanilist, hõljuvat ja kosmilist heli.

Mick Pedaja

 

Sander Mölder on koostööde meister. Helilooja Marianna Liigiga on ta loonud ooperi „Korduma kippuvad küsimused“, produtsent Peeter Ehala ja kunstnik Kaspar Tamsaluga on tema vedada plaadifirma, mõttelaad ja pidudesari „TIKS“, akustik Linda Madaliku kuulsatele püstolipaukudele tegi ta elektroakustilise teose „R-E-D 1 (reverb-echo-delay)“. Viimaste koostööde hulgas on „San Francisco“ Andres Kõpperi ehk NOËPiga ja „Kui puus pöörleb“ reketiga.

Sopran Elina Nechayeva on osalenud erinevatel laulukonkurssidel Eestis ja välismaal 2017. aastal pääses Elina rahvusvahelise konkursi finaali Neue Stimmen kahekümne naise hulka 1500 osaleja seast. Samal aastal juhtis Elina “Eesti Laulu” poolfinaalne ning juba järgmisel aastal võitis selle konkursi, mille tulemusena sõidab ta mais Eesti esindajana Lissaboni Eurovisiooni lauluvõistlusele.

Elina Nechayeva