Kultuuril on julgust olla seal, kus teistel pole: TMW 2022 muljeid jagavad festivali toetajad, tiimiliikmed ja esinejad

12 mai 2022 Uncategorized

Photo: Anna Markova

Möödunud nädalal 4.-8. mail nii Tallinnas kui ka Narvas toimunud TMW festivaliga tähistati ühtsust ja koosolemist. Lisaks rõõmuhetkede jagamisele sõprade ja kolleegide ning uute tuttavatega meilt ja mujalt lasi festival meil muusika ja kultuuri abil kõnetada kogu maailma ja aidata inimesi Ukrainas. 

Festivalil kahes linnas esines 192 artisti 28 riigist ning konverentsil osales 974 muusika- ja kultuurivaldkonna esindajat kogu maailmast. Festivali toimumisse panustas üle 300 tiimiliikme.
Oma muljeid festivalist jagasid meiega valik Tallinn-Narva Music Weeki toetajaid, korraldajaid, külalisi ja esinejaid.

Piret Hartman, kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler:
„Kultuuril on julgust olla seal, kus teistel pole. TMW tõestas, et ka keerulistel aegadel toob kultuur meid kokku. Rohkem kui kunagi varem peame täna looma ühiskonnas sildu ning ühisosa. TMW liitis lisaks muusikale ka Eesti sisesed piirkonnad Tallinnast Narvani, inimesed ning rikastas ühistunnet.”

Piret Hartmann. Foto: Jelena Rudi

Katri Raik, Narva linnapea:
„Kultuur muudabki linnu. Selles sai möödunud nädalavahetusel Narvas veenduda. Aina enam narvalasi tuleb nö sisse toodud kultuurisündmustega kaasa. Oluline on pakkuda igaühele midagi: olgu siis plaaditurgu, kirikukontserti, hilisõhtust programmi Kreenholmis või hoopis emadepäeva pika laua pidu. Vahel on peale kultuuri suursündmust kurb maha jääda, aga seekord sai kokku Narva oma traditsioonid ja lahe muusika. Kui külalised ära sõitsid jäi hea vibe Narva.”

Katri Raik. Foto: Anna Markova

Lennart Sundja, Tallinna Kultuuri- ja Spordiameti kultuuriosakonna juhataja:
“Muusikal on jõud piiriüleseid suhteid luua ja kogukondi ühendada. TMW Tallinn – Narva programm võimendas sõnumit vastutusest ja tähelepanelikkusest tänases päevas. Sõda, mis meid kõiki puudutab, viib kätte võidetud edu paratamatult mitu sammu tahapoole – mitte ainult kogukondade lõimumises, vaid ka ponnistustes, mida linnad on teinud rohepöörde ja jätkusuutliku arengu eesmärke silmas pidades. TMW Creative Impact Conference’il osalenud UNESCO muusikalinnade esindajad ütlesid välja, et seda enam on võrgustikul kohustus mitte lasta hävingul ununeda ning koos otsida ja luua võimalusi ülesehituseks. Et saaks jätkuda muusika ja kunsti loomine selle loomulikus keskkonnas.”

Lennart Sundja. Foto: Aron Urb

Valeria Lavrova, Narva arvamuspäeva BAZAR korraldaja ja TMW Narva tiimi liige:
Selle festivali tegijatele sobib tõesti loosung “oleme koos”. Oleme selle tiimiga koos olnud 5 aastat Station Narva festivali tehes Seekord kasvas ülesanne ja tiim suuremaks, sest tegu oli rahvusvahelise festivaliga TMW. Meie jaoks on see oluline protsess. Uue loomise protsess, õppimine, kokkulepped, katse-eksitus. See võimaldab meil iseseisvalt areneda ja kasvada. See muudab meid ennast, meie vanemaid, meie lapsi ja sõpru.”

Valeria Lavrova. Foto: Anna Markova


Jevgeni Timoštšuk, TMW Narva linnaprogrammi koordinaator:
“Selle festivali ettevalmistamine võtab palju aega ja vaeva, magamata öid, plaanide muudatusi, kooskõlastamist ja suhete loomist. Aga see on seda väärt! TMW toob kaasa uue elu, uued formaadid, avab narvakatele tuttavaid kohti teisest küljest. See on midagi täiesti teistsugust: see on eht-euroopalik kunst ja kultuur, see on avatus ja usaldus, võimalus end igas festivalipaigas vabalt ja turvaliselt tunda. Jah, see festival ei ole kõigile, aga mul on hea meel, et iga aastaga saab aina rohkem inimesi pealtvaatajateks, koostööpartneriteks, vabatahtlikeks ja isegi sponsoriteks. Olen tänulik Tallinna ja Narva tiimidele kõigi nende ettevalmistuskuude, nädalaid kestnud kooskõlastustöö ja viljakate tööpäevade eest, mille tulemust on linnas ja linlaste elus veel kaua märgata. Tallinn-Narva Music Week võimaldab kasvada, areneda ja teha midagi olulist ja vajalikku, et linn saaks täisväärtuslikult elada.”

Jevgeni Timoštšuk. Foto: Jelizaveta Kuznetsova

Jalmar Vabarna, Trad.Attack!:
„Möödunud nädalal oli Narvas vibe nagu Berliinis! Melu, rahvusvaheline seltskond, erinevad keeled, tänavatoit ja hea kohv. Energia oli kogu aeg laes, valitses mingi eriline vahetu, avatud ja positiivne atmosfäär. Kontserdi meeleolu on alati publiku ja artisti ühislooming ning Narvas õnnestus see kohtumine täielikult! Kolmandik meie publikust olid kohalikud. Teame seda, sest palusime neil tõsta käed! Kusjuures kõik laulsid eesti keeles kaasa – nii välismaalased kui ka kohalikud, kõik koos, mis tõestab, et kui energia on õige, ei ole keel kunagi takistuseks. TMW otsus minna Narva oli julge ja õige!” 

Jalmar Vabarna. Foto: Feliks Voloz

Kaisa Rönkkö, Music Finlandi tegevdirektor:
„TMW on alati märgiline sündmus nii muusikaekspordi kui ka kogu loomemajanduse ühiskondliku  mõju seisukohalt. Tänavusel festivalil oli väga eriline staatus ja paljud rahvusvahelised spetsialistid tulid siia, sest tahtsid toetada ideed, et muusikal ja laiemalt kunstil ja kultuuril on ka maailmapoliitika turbulentsiga toimetulekul tohutu roll, tugevdades vastupanuvõimet ja kodanikuühiskonda. Meie ülesanne valdkonnas on sisendada usku helgemasse tulevikku. Konverentsi programm oli suurepäraselt korraldatud ja kureeritud, pöörates tähelepanu nii ärioskuste arendamisele kui ka kultuuri ühiskondlikule rollile. TMW tundus rahvusvahelisem kui kunagi varem, pakkudes taas suurepäraseid networking võimalusi.”

Kaisa Rönnkö


Alexandra Archetti Stølen, festivali Oslo World juht:

“Pärast pikka isolatsiooniperioodi ja massilisi piiranguid tabas meid väga rängalt sõda Ukrainas. Kodanikuühiskonnal on nüüd tõesti vaja oma demokraatialihaseid treenida. Usun siiralt, et kultuurielul üldiselt ja eriti muusikatööstusel on selles oluline roll, pakkudes paiku, kus saab end vabalt väljendada ning kogeda solidaarsust ja ühtekuuluvuse tunnet, samuti lihtsalt olla turvaliselt koos, kogedes head muusikat ja jutuajamisi. TMW on üks sääraseid erilisi kohtumispaiku, festival, mis on pühendunud meie demokraatiamusklite kasvatamisele ning kus jagub ruumi mitmekesisusele ja kaasamisele. Tänavune TMW keskendus Ukraina toetamisele ning Narva minek oli väga eriline ja oluline. Ma arvan, et see oli üks tähtsamaid sündmusi, millel olen käinud.”

Alexandra Archetti Stølen

Miran Rusjan, MENT Ljubljana konverentsijuht 
“Suurepärane oli üle viie aasta taas Tallinnas olla. Festivalikarussell Tallinnas ja Narvas oli üsna intensiivne, ent samal ajal super rahuldust pakkuv. Suurepärased tingimused, võrratu publik, sisukad kohtumised ja unustamatu kogemus. Soovin kindlasti tagasi tulla.”

Vlad Yaremchuk, Atlas Agency booking agent:

“Kahtlemata on kultuuril ja muusikal selles sõjas mängida tohutu roll. Ukrainas innustab muusika meid edasi elama, hoolimata kõigist raskustest, mida peame taluma. See tõstab meie tuju ja tuletab meelde, mis on meie olemise tuum, mida me kaitseme. Samas on muusika ka universaalne keel, mis võimaldab kõnetada kogu maailma, näidata oma ainulaadset identiteeti ja seda, et meil on eriline, kaunis kultuur, mis väärib tuntust ja tunnustamist. Olulisem kui kunagi varem on see, et üleilmne muusikakogukond esitleks Ukraina muusikat – raadiotest festivalideni –, sest see aitab meil edastada olulisi sõnumeid, kultuuri ja abipalveid. Ukraina artistide esinemiste kogemine annab inimestele ühtlasi võimaluse tutvuda Ukraina rahvaga, keda nad on viimastel kuudel nii palju toetanud nii annetades, pagulasi vastu võttes kui ka meeleavaldustel osaledes. See lähendab meid veelgi ja teeb meid kõiki tervikuna tugevamaks.

Mina ja mu Atlas Festivali, Music Saves UA ja Ukraina muusikaekspordi kontori kolleegid otsime promootoreid ja festivale, kes soovivad Ukrainat aidata, kutsudes oma üritustele esinema meie maa muusikuid ja korraldades toetustegevusi. Ukraina muusikasündmuste ühenduse loodud projektis Music Saves UA keskendume nii humanitaarabi osutamisele kohapeal, kus seda kõige rohkem vajatakse, kui ka kultuuritaristu taastamisele tulevikus. On hea meel tõdeda, et suurem osa kogutavast rahast tuleb koostööst artistide, promootorite ja festivalidega. Tahaksin mainida ka projekti ARTery, mis keskendub muusikatööstuse ettevõtete ja erialase töö otsijate kokkuviimisele, ja Ukraina muusikatööstuse töötajatele, kes on sõja ajal kahjuks töötuks jäänud. Aitäh kõigile, kes aitate Ukrainat meie kõige karmimal tunnil.”

Vlad Yaremchuk. Foto: Anna Markova