Kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Piret Hartman pälvis rahvusvahelise võrdõiguslikkuse algatuse Keychange inspiratsiooniauhinna

20 mai 2022 Keychange

Piret Hartman. Foto: Jelena Rudi

5. mail Fotografiska Tallinna keskuses toimunud Tallinn Music Weeki (TMW) avavastuvõtul pälvis Kultuurimisteeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Piret Hartman rahvusvaheline võrdõiguslikkuse algatuse Keychange inspiratsiooniauhinna.

Rahvusvahelisi muusikaorganisatsioone ja -festivale koondava Keychange’i võrgustiku eesmärk on muuta muusikatööstus kaasavamaks, edendades soolist tasakaalu festivalide esinejate nimistutes ning tegeledes naissoost ja soovähemuste esindajatest muusikute ja muusikavaldkonna spetsialistide rahvusvaheliste esinemis- ja koostöövõimaluste loomisega. 

Keychange’i poolt välja antav inspiratsiooniauhind tunnustab võrgustiku liikmesmaade   muusikaelusse märkimisväärselt ja teedrajavalt panustanud isikuid.  

Piret Hartman valiti inspiratsiooniauhinna võitjaks panuse eest Eestis elavate vähemuste kultuuri arengutingimuste loomisel ja ühiskonna avatuse suurendamisel, sealhulgas Ida-Virumaa naiste kunsti- ja kutsekarjääri toetamisel ning soolise võrdõiguslikkuse edendamisel. 


Auhinda vastu võttes ütles Hartman: “Käesolev auhind on isiklikult suur au, kuid ka üllatus, ning muidugi tunnustus kogu lõimumise valdkonnale. Oleme teinud tööd selle nimel, et kõigil oleks võimalus Eestis end tõestada ning et tekiks ühistunne ja sünergia erinevate kogukondade vahel.  Eriti nüüd. Olen väga tänulik oma meeskonnale, valdkonnale, kõigile partneritele, kes on aidanud kaasa, inspireerinud, nüginud ning uskunud. Olen hingepõhjani liigutatud, et seda tööd ja kirge maailma parandada on märgatud.”

TMW asutaja ja juht Helen Sildna ütles auhinda üle andes: “Pireti panust kultuurivaldkonna ja lõimumise temaatika sidumisel on võimatu ülehinnata. Tema pühendunud töö positiivsete muutuste nimel, aga ka hoolivus ja lugupidamine inimestesse ja koostööpartneritesse, on inspireeriv. Eesti võiks olla eeskujuks ka ülejäänud Euroopale selles, kuidas kultuur saab kogukondi liita ja ühiskonna ühtsust toetada.”

Helen Sildna & Piret Hartman. Foto: Andreas Forlani

Piret Hartman on kolmas Keychange’i rahvusvahelise inspiratsiooniauhinna laureaat Eestist. 2018. aastal pälvis selle tunnustuse festivali Jazzkaar asutaja, direktor ja kunstiline juht Anne Erm ning 2021. aastal klubi HALL asutaja ja omanik Elena Natale. Rahvusvaheliselt tuntud auhinnavõitjate seas on USA viimaste aastate edukamaid popitähti Dua Lipa, Briti muusik ning pungi ja uue laine muusika edendaja Jayne Casey ning Saksamaaa muusik ja ühiskondlik aktivist Bernadette La Hengst.

TMW 2022 festival leidis aset 4.-8. mail Tallinnas ja Narvas. Rahvusvahelise festivali viimisega piirilinna toetati Eesti ühtsust ja Euroopa muusikavaldkonna solidaarsust ajal, mil Ukrainas toimub sõda.



======================

Euroopa Liidu kultuuritoetuse raamprogrammi Loov Euroopa toetatud algatuse Keychange juhtpartnerid on Saksamaa Reeperbahni festival, Ühendkuningriigi sihtasutus PRS Foundation ja Rootsi mittetulundusühing Musikcentrum Öst. Projekti partnerid ja talendiesitluse festivalid on lisaks Eesti TMW festivalile Iceland Airwaves (IS), BIME (ES), Oslo World (NO), Linecheck (IT), Ireland Music Week (IE), Different Sounds (PL), MaMa (FR), Sound City (UK), Way Out West (SE), MUTEK Montreal (CA), Breakout West (CA).

Keychange’i soolise võrdõiguslikkuse leppega on tänaseks liitunud üle 500 võrgustiku liikmesriikide muusikaettevõtet ja -organisatsiooni, sealhulgas Eestist Music Estonia,  Made in Baltics, IDA, Estonian Funk Embassy, Monday Morning, HALL, Moon Management, Tier Music ja Mägede Hääl. Keychange 2022 programmis osalevad Eesti artistid Vera Vice, Tuulikki Bartosik ja OOPUS ning muusikavaldkonna esindajad Britt Randma, Kertu Mägar ja Sandra Perens. Keychange’i talendiprogrammis varem osalenud Eesti artistide seas on Maarja Nuut, Katja Adrikova, Mari Kalkun ja HUNT.

Keychange’i eelmise etapi üks fookusüritusi toimus 2018. aasta TMW raames, mil saavutati esimese rahvusvahelise konverentsina Eestis esinejate seas sooline tasakaal.

Lisainfo: keychange.eu

Keychange’i inspiratsioonihommiusöök. Foto: Patrik Tamm