Kultuuriminister Anneli Oti kõne Eesti muusikaturu fookuspäeva avamisel

12 juuni 2021 Konverents

Foto: Aron Urb

Lugupeetud muusika- ja kultuurivaldkonna esindajad 

Mul on suur rõõm teid tervitada esimesel Eesti muusikaturu fookuspäeva konverentsil. Tänan Tallinn Music Week festivali korraldajaid, kes on tänase ürituse algatajaks ja  eestvedajateks ning ma siiralt loodan, et siit saab alguse pikaajaline traditsioon.

Usun, et kõik siin saalis viibijad on minuga nõus, et ajastus ei saakski olla parem, sest pärast niivõrd väljakutsete rohket aastat peamegi üheskoos arutama, kuidas tagada muusikasektori toimetulek ning võimalikult kiire taastumine. Ülemaailmne pandeemia lõi turismisektori kõrval väga valusalt ka Eesti kultuuri. Vaatamata sellele, et suutsime võrreldes paljude teiste Euroopa riikidega hoida oma kultuuri suhteliselt avatuna, olime viimaks sunnitud meiegi panema kultuurielu mõneks ajaks täielikult pausile.

See otsus mõjutas igat siin saalis viibivat inimest, sest kontserttegevuse peatumine jättis muusikud, kontserdikorraldajad ning paljud ettevõtjad ilma sissetulekuta ning võimalusest teha tööd, mida nad väga armastavad ja millega paljudele rõõmu toovad.

Kuid raskuste juures tuleb näha ka positiivseid aspekte. Viimasel pooleteisel aastal õppisime muusikavaldkonda varasemast rohkem tundma, õppisime aru saama üksteise tegutsemise eripäradest ja vajadustest. Kuna muusikavaldkond on väga mitmekesine, erinevates tegevussuundades ja žanrides toimitakse isemoodi, oli väga oluline mõista, millist abi keegi vajab ja millist abi on võimalik anda. Ka muusikud ise pidid õppima – analüüsima oma tegevusi ettevõtluse seisukohalt ning astuma erinevate osapoolte kingadesse, et üksteist mõista ja  väljendada sektori vajadusi võimalikult täpselt. Tänu sellele on tekkinud uusi kontakte ja uus teadmisi.

Siiski peab ütlema, et see pole olnud tuhkatriinulugu, kus raskused ületatakse ja kõik loksub paika kui imeväel. Kui valdkondade tegevust piirata, siis peavad sellele järgnema hüvitised, mis aitaksid vältimatuid kulusid kompenseerida. Kriisi mõjude leevendamiseks eraldas riik kultuuri- ja spordivaldkonnale lisaeelarve 42 miljoni eurot. Sellest enam kui 21 miljonit jõudis ka kultuurikorraldajateni, kelle seas ka muusikavaldkonna esindajad. Tänaseks on kolmest ministeerimumi poolt väljatöötatud taotlusvoorust saanud tuge üle 500 erineva muusikavaldkonna ettevõtte, mille seas on nii kontserdi- ja festivalikorraldajaid, kollektiive, muusika esitajaid, kontserdipaiku ja muusikavaldkonna toimimiseks vajalike tugiteenuste pakkujaid. Kahtlemata oli see samm õiges suunas, sest piirangutele

Vabariigi Valitsuse kultuurivaldkonna toetuspakett võimaldab toetada kultuurikorraldajaid olukorras, mil paljud on sunnitud oma seni toiminud ärimudelit muutma ja oma tegevusi ümber korraldama. Nädala keskel tegime Kultuuriministeeriumis kokkuvõtte sellesse taotlusvooru laekunud taotlustest. Rõõmustab, et muusikaettevõtted on väga aktiivsed. 260 taotlusest ligi 100 taotlust on esitanud muusikavaldkonna ettevõtjad. See kinnitab, et muusikavaldkond on aktiivne, paindlik ja vaatab julgelt tulevikku. Edastan kogu Kultuuriministeeriumi poolt tänusõnad valdkondade esindajatele hea koostöö ja kiire infovahetuse eest!

On selge, et kultuurivaldkond vajab ümberkorraldusi. Muusikaelu on globaalne, oleme osa rahvusvahelisest muusikamaastikust ja see tähendab, et peame astuma sama sammu maailmas toimuvate muutustega. Edukas olemiseks on veel olulisem – olla sammukene ees. Peame olema ise aktiivsed arengute ja muudatuste algatajad ja inspireerima kolleege üle maailma. Meie muusikaelu edendajates on kõik selleks vajalik olemas – ideed, energia, professionaalsus ja head kontaktid. Meie muusikutes on selleks samuti kõik eeldused olemas – anne, loovus ja õpihimu. Nüüd on oluline märgata ja väärtustada meie kogemust ning panna see muusikavaldkonna heaks tööle nii koduses Eestis kui ka rahvusvaheliselt.    

Head kuulajad! Tänane päev on pühendatud eesti muusikaettevõtjatele, mis kulmineerub õhtul toimuva Eesti Muusikaettevõtluse Auhindade galaga. 2021. aasta on aasta, kus kõik väärivad tunnustust ja auhinda. Eranditult kõik, kes kultuurivallas töötavad, on andnud endast maksimumi, on teinud ühise pingutuse, et toime tulla. Märkamist väärivad ka tugijõud, kes on kardina taga ja teevad ära väga suure töö, et eesti muusikutel oleks hea pühenduda loomingule ja esinemistele.

Kokkuvõttes soovin, et tänane üritus käivitaks sisulise diskussiooni muusikaelu väärtustamise ja arengu üle. Soovin teile häid mõtteid ja jõudu Eesti muusikaelu edendamisel. Tänan kuulamast!


Eesti muusikaturu fookuspäeva avapaneel ja kultuuriministri kõne ning paneel “Striim tappis raadiostaari” on järelvaadatavad Postimehe kultuuriveebis. Fookuspäeva digipassi omanikele on kõik paneelid järelvaadatavad Worksupis.