Möödunud nädalal toimunud Tallinn Music Week kogus 18 032 külastust ning tõi Tallinna 1142 väliskülalist

17 mai 2023 KonverentsLinnaprogammMuusikafestival

Bazzookas (NL) at TMW City Stage in Telliskivi Creative City Photo: Sulev Lange

Möödunud nädalal 10.–14. mail toimus Tallinnas 15. korda rahvusvaheline muusika- ja linnafestival ning muusikatööstuse konverents Tallinn Music Week (TMW). 

  • TMW muusikafestivalil esines 188 artisti 41 riigist ning konverentsil 173 muusika- ja kultuurivaldkonna professionaali kogu maailmast. TMW pileteid ja passe osteti kokku 44 riigist. Kokku kogus festival 18 032 külastust ning tõi Tallinna 1142 väliskülalist ja 2944 ööbimist linna majutusasutustes.
  • Järgmine TMW festival toimub 3.–7. aprillil 2024. Festivali sooduspassid on alates tänasest müügil TMW veebipoes. Artistide esinemisavalduste vastuvõtt algab esmaspäeval, 22. mail.

15. korda toimunud „uue muusika ja homsete mõtete festival“ TMW täitis Tallinna kogu maailma muusikaga ning arutlustega muusikatööstuse oleviku ja tuleviku üle. Festival kutsus avastama UNESCO muusikalinna ja Euroopa rohelises pealinna tiitlit kandvat Tallinna läbi  päevaste retkede kunstigaleriidest linnalavadeni ja Plaaditurust Putukaväilani 

„Viimased kolm aastat on TMW kohanenud raskete oludega, vahetades pandeemia tõttu nii kuupäevi kui toimudes osaliselt ka Narvas, kommenteerib TMW asutaja ja juht Helen Sildna. „Tunneme tiimiga, et see 15. festival taaskehtestas end ühe olulisema uue muusika ja linnafestivalina Euroopas, tuues Tallinna sarnases mahus väliskülalisi, kui pandeemia eelsel ajal. Oleme leidnud kindla koha rahvusvahelise muusikavaldkonna aastakalendris ja uhked, et Eesti muusikat hinnatakse ühe kõrgemalt ning et meie muusikud ja muusikaettevõtted jõuavad aina rohkem ka rahvusvaheliste koostöödeni. Asume juba sel nädalal tööle järgmise festivali nimel!” 

Kolmapäeval, 10. mail Telliskivi Loomelinnaku baaris Põhja Konn alanud TMW avas festivali ka uuele publikule, juhatades 11. mail Tallinna Kunstihoone Lasnamäe paviljonis sisse Eesti Kunstnike Liidu kevadnäituse. Festivali muusikaprogramm rändas 11.–13. mai õhtuil läbi Telliskivi Loomelinnaku, vanalinna, Kopli ja Noblessneri, ühendades kogu maailma artiste ja kõikvõimalikke žanre. Kokku esines kolmepäevases programmis 188 artisti 41 maalt Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Aafrikast ja Aasiast — Uganda Arsenal Mikebe raputavast rütmimasinast noorte heliloojate uudisteoste ettekandeini EMTA koorilt, Ukraina-Walesi kväär-duost tAngerine Cat Londoni düstoopiapopi artisti Pyra’ni ning Põhjamaade popi ja elektroonika saadikutest Graham Lake’ist ja Axel Thesleffist Made In Canada ja Africa NOW! esitlusõhtuteni. Žanriülene muusikaprogramm ulatus pärimusest digipopini, jazzist metalini ja RnB-st koorimuusikani, pannes rõhku globaalsete muusikatrendide kohalikele ilmingutele. 51% artistidest ja artistikollektividest sisaldasid naissoost või soo-ja seksuaalvähemuse esindajatest liikmeid.

EMTA koori “Voices-in-plugged” esitlus Fotografiska Tallinnas. Foto: Patrik Tamm

Erilise uhkusega tõi TMW esile Eesti muusika. Oma esitlusõhtuid korraldasid Eesti plaadileiblid Estonian Funk Embassy, Porridge Bullet ja TIKS rekords, muusikaüritused Viljandi pärimusmuusika festivalist Võnge Festivali ja Üle Helini, klubid Sveta Baarist HALLi, Philly Joe ja uue Paavli Kultuurivabrikuni ning muusikaorganisatsioonid Eesti Kooriühingust Fenno-Ugriani. 30. sünnipäeva tähistas festivalil Eesti uue muusika häälekandja Raadio 2.

Kodumaiseid artiste oli kavas tervelt 91, nende seas populaarseid tegijaid nagu Rita Ray, Daniel Levi ja Karl Killing, oma žanreis ka rahvusvaheliselt ilma tegevad folgiuuendajad Duo Ruut, Puuluup, Mari Kalkun ja Tuulikki Bartosik, avangardpopi ja alternatiivse RnB artistid Mart Avi ja manna, müraroki bänd Shelton San, džässmuusikud Kadri Voorand ja Mingo Rajandi, Eesti-Šveitsi mutitalent Ingrid Lukas ning tulevikutegijad nagu Borm Bubu, maria kallastu ja Kitty Florentine.

Reedel, 12. mail avati Nordic Hotel Forumis kahepäevane TMW muusikatööstuse konverents kultuuriministri Heidy Purga ja TMW juhi Helen Sildna kõnede ning Euroopa Komisjoni kultuuri-, loovuse- ja spordivaldkonna juhi Georg Häusleri videotervitusega. Avapaneelis arutleti, kuidas muusikasektor poliitikakujundajate vaatenurgast välja näeb ning kuidas muusikasektor saaks oma poliitilist esindatust tugevdada.

Koostöös Eesti muusika ekspordi- ja arenduskontori Music Estoniaga valminud konverentsiprogrammis käsitleti teemasid inimeste ja tehisintellekti koostööst digitaalse kirjaoskuse ning raadio- ja muusikahariduse tulevikuni. Konverentsil, millel osales 1212 muusika- ja kultuuritööstuse professionaali kogu maailmast, avati Euroopa Komisjoni algatuse „Music Moves Europe” (MME) nelja-aastane programm aruteluga Euroopa muusikaökosüsteemi jätkusuutlikust arendusest. Sündmuse tipphetkede seas olid ettekanded digitaalse innovatsiooni ja tehisintellekti teemadel ning intervjuu Radioheadi kitarristi Ed O’Brieniga. Globaalse tehisintellekti ajastu muutuvaid „glokaalseid” identiteete analüüsisid festivalijuhid ja kuraatorid Indiast Eestini ning USA-st Tšehhini. Kuulamissessioonil hindasid rahvusvahelised muusikaajakirjanikud TMW artistide loomingut, tõstes muuhulgas esile Eesti muusika kõrget taset.

Ed O’Brien TMW konverentsil. Foto: Aron Urb

TMW linnafestivali kavas olid päevased tasuta linnalava kontserdid Viru Keskusest päikeseterrassini Telliskivi Loomelinnakus TMW infopunktiks kohandatud merekonteineri kõrval. Kunstiprogrammi keskmes olid Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse kureeritud galeriituur, kunstifestivali „Ma ei saa arua” raames avatud mahukad helikunstinäitused ja Eesti Kunstiakadeemia tudengite valgusinstallatsioonid. Toimusid ka avalikud vestlused „Jutud”, milles lisaks kohalikele aruteludele toimusid ka Manchesteri muusiku ja ajakirjaniku John Robbi gooti subkultuuri antoloogia ning Laibachi fotomonograafia esitlused. Linnaprogrammi raames leidis aset ka lastelt-lastele minifestival, Plaaditurg ja rattaretk Putukaväilal. Terve festivali vältel aidati külastajail leida teed ka pealinna toidukultuuri maastikul Viru Toidutänavast vanalinna ja Põhja-Tallinnani.

TMW linnaroheluse rännakuid ja kogukonnavestlus toetas Tallinn – Euroopa roheline pealinn 2023.


Järgmine TMW festival toimub 3.–7. aprillil 2024.

Festivali sooduspassid on alates tänasest müügil TMW veebipoes. Kuni mai lõpuni on festivalipass ja PRO pass saadaval vastavalt 45 euro ja 100 euro eest.

Artistide esinemisavalduste vastuvõtt algab TMW kodulehel esmaspäeval, 22. mail.

Arsenal Mikebe (UG) Africa NOW! esitlusõhtul. Foto: Kaie Kiil

Kommentaare TMW 2023 partneritelt ja PRO delegaatidelt


Ed O’Brien, muusik (Radiohead, EOB):

“Veetsin uskumatud paar päeva Tallinnas imelisel TMW festivalil. Kohtusin väga lahedate inimestega, nägin suurepäraseid kontserte, kunsti- ja heliinstallatsioone. Ma polnud kunagi varem Eestis käinud, aga olen sellest nüüd vaimustuses. Siin mõistetakse kultuuri tähtsust ja selle rolli elavas ja arenevas ühiskonnas. Külastades paika, kus tõesti hinnatakse kaasaegset kunsti, muusikat ja kirjandust, ei oska öelda muud, kui et see on ILUS… Siin on au sees ka veider ja teistsugune, mitte üksnes see, kui palju miski maksab või kui vägevalt müüb. Oluline on  emotsionaalse, vaimse ja füüsilise ühendumine millegi ilusaga.”


Jaanus Juss, Telliskivi Loomelinnaku asutaja:
„TMW on kindlalt sündmus, mis meie pisut uneleva linna korraks maailma nabaks muudab ning tõstab aasta aastalt oma positiivse energiaga maailmas teadmist Tallinnast kui värskete ideede ja lõputute võimalustega kultuurimekast. Kaunis meeliülendav on rääkida iga-aastaselt välisdelegaatide ja välisajakirjanikega, kes on jalust rabatud sellest, kuidas Eestis suudetakse kultuuri korraldada ja võtavad siinseid kultuurisündmusi endale eeskujuks, mida koju tagasi viia.”

Susanne Holmann, Euroopa Komisjoni kultuuripoliitika üksuse juhataja asetäitja:
„TMW oli suurepärane võõrustaja Music Moves Europe dialoogisarja avasessioonile. Selle uue arutelude ja töötubade sarja eesmärk on tuua kokku Euroopa muusika ökosüsteemi erinevad osapooled, sealhulgas artistid, valdkonna professionaalid, esindusorganisatsioonid, poliitikakujundajad ja teadlased. TMW taolised üritused aitavad avastada uut, enamasti Euroopas tehtud muusikat, ning mängivad võtmerolli koostööpõhise ja kaasava keskkonna loomisel, mis edastab ja võtab arvesse erinevaid vaatenurki. Need annavad sidusrühmadele võimaluse luua võrgustikke ja partnerlusi ning avastada uusi koostöövõimalusi. Need edendavad dialoogi muusika ökosüsteemis ning tõstavad teadlikkust väljakutsetest nagu sektori digitaalne ümberkujundamine, roheline ja jätkusuutlik üleminek, võrdõiguslikkuse ja soolise tasakaaluga seotud aspektid, autoriõiguste reform ja artistide õiglane tasustamine, andmete nappus või uute artistide ja repertuaari ringlus Euroopas.”


Divya Bhatia, festivali Jodhpur RIFF (IN) juht:
„TMW-st õhkub suuremeelsust nagu ei ühestki teisest esitlusfestivalist, kus olen käinud. See on sedavõrd selge ja samas kõikehõlmav ja oma sihile keskenduv, et ei jää üle muud, kui tunda rõõmu ja elevust. Suur tunnustus TMW tiimile, festivali toimumispaikadele, partneritele ning seda sündmust vedavatele visionääridele värske ja positiivse elamuse eest!”

Jukka Hätinen, Raadio Helsingi turundus- ja kommunikatsioonispetsialist ning saatejuht:
„Alates mõtlemapanevatest „Juttudest” kuni suussulavate „Maitsete” ja lihvimata teemandini nimega Telliskivi – Tallinn õitses ja sumises! Tänavune TMW oli kõigi aegade elavaim ja põnevaim. Ägedaid artiste teerajaja-popist uuendusliku avangardini leidus iga nurga peal. Mulle meeldis ka see, kuidas loomejõud võtab Tallinnas üle uusi valdkondi – näiteks Kunstihoone Paviljonis Lasnamäel ja Kopli linnaosas.”

Ragnar Berthling, Musikcentrum Öst (SE) tegevdirektor ja Keychange’i kaasasutaja:
„TMW on üks Keychange’i algatajaid ja kujundajaid ning soolise võrdõiguslikkuse edendamist on TMW jätkanud läbi pandeemiakriisi ja Ukraina sõja. Kogu Keychange’i tiim ootab  juba põnevusega 2024. aasta Tallinna visiiti, et teha siin meie tegevuste kokkuvõtte ja seada paika tulevase Keychange’i etapi uued julged eesmärgid. Paremat kohta selleks ei suuda ette kujutada.“

Sophie Walker, The Line of Best Fit (UK) toimetaja:
„TMW on uskumatu esitluslava mitte ainult tänu Eesti artistide kvaliteedile, ulatusele ja erlisusele, vaid ka kogu Tallinna linnale. Liikudes lavalt lavani üle linna, sisenete mitte vaid  programmi toimumispaikadesse, vaid hoolikalt kureeritud maailmadesse. Ükski esinemine ei sarnane teisele, nii nagu iga nurk selles põnevas, pidevalt arenevas linnas pakub üha uusi üllatusi.”

Gordon Johnstone, Šoti bändi Post Coal Prom Queen liige:
„TMW oli fenomenaalne kogemus – kõige sõbralikum, toetavam, külalislahkem ja paeluvam festival, millel oleme eales osalenud. Kogu festival tabas täiuslikult Eesti muusika sihte, talenti ja potentsiaali. Nägime-kuulsime teismelisi Eesti lauljaid-laulukirjutajad, traditsioonilist pärimust, metalit, hip hoppi, müra ja poppi – Eesti muusikaskeene andekus ja mitmekesisus esitab väljakutse kogu maailmale.”

Ott Evestus, Eesti Raskemuusika Liidu asutaja:
„TMW toob kontorist kaardile! Üks nädalalõpp teadvustustööd, ja juba on meie organisatsioon Euroopa kaardil, meil on palju parem arusaam oma olulisusest nii kohalikus kui ka Euroopa mastaabis ning lahti on rullumas teed rahvusvaheliste koostööde suunal. Meie lava artistide tagasiside näitab,  et mitte kunagi varem pole raskemuusika esitluslavadelt nii palju delegaate läbi käinud, kui tänavu. See tähendab, et muusikud saavad keskenduda oma esinemisele ja liit hoolitseb selle eest, et nad saaksid nähtud õigete inimeste poolt!”


TMW 2023 numbrites

188 artisti 41 maalt, neist 91 Eestist
51% artistidest ja artistikollektividest sisaldasid naissoost või kväärliikmeid
173 konverentsi panelisti, neist 45% naised
1212 PRO delegaati/muusikatööstuse professionaali
28 muusikafestivali esitlusõhtut 12 toimumispaigas
58 programmi toimumispaika
18 032 festivalikülastust
1142 väliskülalist  


TMW 2023 festivali korraldas ettevõte Shiftworks koos paljude kaaskorraldajatega. Konverentsiprogramm valmis koostöös TMW strateegiline partneri Music Estoniaga.

Festivali toetasid Nordic Hotel Forum, Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Tallinna Linn, UNESCO muusikalinn Tallinn, Tallinn – Euroopa roheline pealinn. Partnerid: Fairmus, Viru Keskus, Telliskivi Loomelinnak, Postimees, Öun Drinks, GoTravel, Briti Nõukogu Eesti esindus, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis. Meediapartnerid: Postimees ja Raadio 2.

TMW on rahvusvahelise muusikakonverentse ja talendifestivale ühendava föderatsiooni FoMC asutajaliige, Euroopa talendivahetusprogrammi ESNS Exchange liige, ülemaailmse soolise võrdõiguslikkuse algatuse Keychange ja Euroopa globaalmuusika platvormi UPBEAT partnerfestival.

Muusikaprogrammi kuraatorid: Damn.Loud, Dark Disko. Eesti Koorimuusika Ühing, Eesti Raskemuusika Liit, Estonian Funk Embassy, Fenno-Ugria, Klubi HALL, Intsikurmu Festival, OOPUS, Paavli Kultuurivabrik, Philly Joe’s Jazz Club, Porridge Bullet, Sveta Baar, TIKS rekords, Viljandi pärimusmuusika festival, Võnge Festival, Raadio 2, Smoke Break, World Clinic, Üle Heli. Rahvusvahelised korralduspartnerid: Keychange,  Skaņu mežs (Läti), Cindy & Kate (Läti), Estonian Music Week (Kanada), The Women in Music Canada

Linnafestivali partnerid: Tallinn – Euroopa roheline pealinn, Telliskivi Loomelinnak, Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus.  Eesti Kunstiakadeemia tudengid ja skulptor Elo Liiv, Endover, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Viru Keskus, Plaaditurg

Konverentsikeskus: Nordic Hotel Forum

Muusikafestivali toimumispaigad: Erinevate Tubade Klubi, F-Hoone, Fotografiska Tallinn, Kivi Paber Käärid, Klubi HALL, Philly Joe’s Jazz Club, Paavli Kultuurivabrik, Sveta Baar, Uus Laine, Vaba Lava Tallinn, Von Krahl,  

Kunsitiprogrammi galeriid ja toimumispaigad: Tallinna Kunstihoone Lasnamäe Paviljon, Okapi galerii, Positiiv galerii, Temnikova & Kasela galerii, Juhan Kuusi Dokfoto Keskus, Vaal galerii, Telliskivi Loomelinnaku Roheline Saal ja B-koridor, Kuppel Galerii, Fotografiska Tallinn, Krulli kvartal

Linnalavad: Ilma pood, TMW infolaud/merekonteiner Telliskivi Loomelinnakus, Põhja Konn, Tallinna Kunstihoone Lasnamäe Paviljon, Viru Burger x Volta Resto, Viru Toidutänav, Salme 12 (Kalamaja päevad)

“Maitsed” restoranid: Barbarea, Bliss, Bueno Gourmet, CHI, F-hoone, F.Burger, Fika – Leib ja Kohv, Guru, Kebaboom, KimiJimi Food Club, Kohvik Fotografiska Tallinn, Kolm Sibulat, Kolm Tilli pizza & pasta, Külm Jäätis, La Muu kohvik, Lee, Lendav Maaler, Lendav Taldrik, MEZE, Mikkeller, Moon, MySushi, Noho, Oasis, Ocean 11, Orangerie, Paju Villa, Paper Mill kohv & röstikoda, Pavlova, Peas Out!, Peet Ruut, Poké Bowl, Rudolf, Salt, Samsa Family Bakers, SMAK, Stereo Street Food, Tsunft, Vapiano, Viru Burger X Volta Resto, ÜloTMW koduleht ja DigiPRO platform: Raik Ilves

Visuaalne identiteet ja disain: Vello Lutter ja Uku-Kristjan Küttis (AKU Collective)

Konverentsi ülekanded ja salvestused: RGB

TMW 2023 PRO ja DigiPRO kliendid saavad konverentsipaneele järelvaadata TMW PRO platvormil alates järgmisest nädalast.


TMW pressifotod

TMW 2023 paremik