Tallinn Music Week 2022 tõi Tallinnas kokku 10 735 ja Narvas 6904 festivalikülastust

12 mai 2022 KonverentsLinnaprogammMuusikafestival

Photo: Anna Markova

Möödunud nädalal 4.-8. mail toimunud rahvusvaheline muusika- ja linnafestival Tallinn Music Week (TMW) leidis esmakordselt aset lisaks Tallinnale ka Narvas. Kahe linna ühendfestivaliga tähistati ühtsust ja koosolemist ning Tallinna saamist UNESCO muusikalinnaks.

TMW muusikafestivalil kahes linnas esines 192 artisti 28 riigist ning konverentsil osales 974 muusika- ja kultuurivaldkonna esindajat kogu maailmast, kellest ligi 300 jõudsid ka Narvasse. Kokku kogus festival 17 425 külastust, sellest 10 735 külastust Tallinnas ja 6904 Narvas.

Järgmine TMW festival toimub 10.–14. mail 2023. Festivali passid on müügil TMW veebipoes. Kuni mai lõpuni on muusikafestivali pass saadaval kiire reageerija soodushinnaga 35 eurot ning muusikafestivalile ja konverentsile pääsu tagav PRO pass hinnaga 100 eurot. 

Esinemisavalduste vastuvõtt algab esmaspäeval, 16. mail TMW veebilehel.


TMW 2022 muusikaprogrammi  avas neljapäeval, 5. mail Tallinnas Telliskivi Loomelinnaku väljakul tasuta kontserdiga Ukraina poptäht Ivan Dorn.

„Vaenlase kiuste tahaks natuke tantsida. Tahaks rõõmustada,” ütles Dorn AK kultuuriuudistele antud intervjuus. “Sest nad ootavad, et me upuksime oma ahastusse, kurbusesse ja leina, aga meie ei anna alla.” 

Lisaks Ivan Dornile, kelle kontserdist sai osa ligi 3000 inimest, esinesid TMW festivalil Ukraina artistid alyona alyona, FO SHO, Gentle Ropes ja Krapka;KOMA. Viimased kolm osalesid lisaks ka tasuta residentuuris Tallinna helistuudiotes.

Ivan Dorn. Foto: Jelena Rudi

„TMW Tallinnas ja Narvas tuletas meile kõigile meelde, milline on kultuuri jõud tuua inimesi kokku, anda hetkele tähendus ning luua tunne, et siin ja praegu oleme me hetkeks maailma keskpunkt,” kommenteerib TMW asutaja ja juht Helen Sildna. „Just nii erilise tunde tekitas Arvo Pärdi teoste ettekanne Narva õigeusukirikus maailma ühe tippkollektiivi Eesti Filharmoonia Kammerkoori poolt Tõnu Kaljuste juhatusel. Eriline oli ka Ivan Dorn kevadises Loomelinnakus – festivalikülalised ja Ukraina sõjapõgenikud tantsimas koos läbi naeru ja pisarate. Tundsime, kui väga vajavad me Ukraina sõbrad rõõmu ja optimismi. Festival lõppes puude istutamisega Narva EV100 pargis – kaunid sümbolid, ülendavad hetked, koos mulda pandud istikud. Hetked, mis annavad tõuke uuteks sõprusteks, unistusteks, traditsioonideks. Oleme südamest tänulikud kõigile, kes uskusid, panustasid ja kaasa tulid.”
   
Kokku esines TMW muusikaprogrammis 192 artisti 28 riigist. Tallinnas esines 138 artisti, Narvas 56. 5.-6. mail Tallinnas Telliskivi Loomelinnakust vanalinnani toimusid muuhulgas Püha Katariina kirikus Rootsi avangardhelilooja Maria W Horni kontsert koos Tallinna Tehnikaülikooli Akadeemilise Naiskooriga, klubis D3 kohtusid Eesti ja Soome indielegendid Röövel Ööbik ja 22-Pistepirkko, Uues Laines leidis aset Tartu produktsioonimaja Ö Stuudio ja Tartu 2024 esitlusõhtu ning ÖTV veebiepisood. Vaba Laval leidis aset PopSpoti programm, kus üles astusid teiste seas meie staarid nublu ja WATEVA ning Lõuna-Aafrika Vabariigi hetke kuumimad nimed. Rahvusvahelistest koostöödest olid kavas Made in Canada esitlusõhtu Erinevate Tubade Klubis ja Läti festivali Skaņu Mežs lava F-hoones.

Muusikaprogrammi Narvas juhatas 7. mail Issanda Ülestõusmise peakirikus sisse Arvo Pärdi teoste kava „Anna meile rahu“ Eesti Filharmoonia Kammerkoori esituses ja Tõnu Kaljuste juhatamisel. TMW pealaval Kreenholmi manufaktuuris astusid üles festivali nimekaimad esinejad Floating Points ja Tirzah Inglismaalt ning Vaba Laval nii räppar Gameboy Tetris koos sõpradega kui ka folgitähed Mari Kalkun ja Trad.Attack!. Rugodivi kontserdimajas andsid täismajale kontserdi Uku Suviste, Alika Milova ja Narva Linna Sümfooniaorkester. Festivaliks ilmus möödunud aasta TMW-l esmaesitletud Tallinna linnahelidest inspireeritud muusikateose „Themes For Great Cities: Tallinn” kontserdisalvestusega vinüülalbum ning Narva kunstiresidentuuris esitlesid projekti autorid Erki Pärnoja, Jonas Kaarnamets, taanlane Jonas Bjerre (Mew, Apparatjik) ning ameeriklane Alex Maiolo uut teost “Themes For Great Cities: from Tallinn to Narva”. Kogu TMW muusikaprogrammi lõpetas festivali Mägede Hääl kureeritud järelpidu Narva jõe ääres Ro-Ro klubis.

Floating Points. Foto: Patrik Tamm

TMW muusikatööstuse konverents algas reedel, 6. mail Tallinnas Nordic Hotel Forumis kultuuriministri Tiit Teriku ja TMW juhi Helen Sildna avakõnedega ning jätkus laupäeval, 7. mail Narvas multimeediakeskuses OBJEKT ja Vaba Laval. Konverentsil osales 974 muusika- ja kultuurivaldkonna esindajat kogu maailmast ning selle nimekaimate esinejate seas olid Briti sõltumatu plaadimärgi Bella Union asutaja Simon Raymonde, britpopi häälekaimate meediakampaaniate autor Jane Savidge, Hollywoodi nõutumaid filmiheliloojaid Johnny Klimek, Islandi muusikaekspordi kontori tegevjuht ja Sugarcubesi asutajaliige Sigtryggur Baldursson, Mute Song tegevjuht David McGinnis ja Ukraina räppar alyona alyona

Avapaneel. Foto: Aron Urb.

UNESCO muusikalinnade Tallinna, Norrköpingi, Katowice ja Veszprémi esindajad arutlesid konverentsil kultuuri ja muusika rolli üle pagulaskriisi lahendamisel.

Konverentsi paneelide salvestused on TMW PRO ja DigiPRO klientidele järelvaadatavad TMW PRO digiplatvormil kuni järgmise TMW festivalini.

TMW Narva-programmi avasid laupäeval, 7. mail kell 12 Eesti Vabariigi President Alar Karis ja Narva linnapea Katri Raik tervituskõnega Vaba Lava Narva ees.

President Karis ütles oma sõnavõtus, et muusika ei saa vaikida, kui kahurid kõnelevad ja avaldas lootust, et TMW liidab inimesi ja toob meis esile inimese parima poole. „Muusikud ja muusikakorraldajad üle maailma on andnud Ukraina toetuseks lugematult heategevuskontserte. Lisaks seal annetatud abi miljonitele on need kontserdid juhtinud miljonite, kümnete miljonite inimeste tähelepanu sellele julmale sõjale ning liitnud maailma ühtselt seisma kurjuse vastu.” Riigipea lisas: „Aidaku kunst ja kultuur meil saada paremateks ning kasvatagu empaatiat ja kaastunnet.“  Presidendi kõne

TMW linnafestivali avas Tallinnas plaadipoes-baaris Terminal avalik vestlus „Kultuur hoiab meid murdumast”, koostöös Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumise ja Tallinna Haridusameti noorsootöö osakonnaga toimus arutelu “Kliimast, kriisist ja unistustest” ning Tartu 2024 Extended noortetiimi juhtimisel vestlus kultuurielu võimalustest väljaspool pealinna. Avavestlus on järelvaadatav Postimehe veebis.

Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskuse kureeritud Tallinna Neljapäeva galeriituuril sai tutvuda nii Eesti kui ka rahvusvaheliste kunstnike värske loominguga ning Vivistop Telliskivis toimus lastelt-lastele minifestival TMW Kids x VIVITA.

Festivali lõpupäeval, pühapäeval, 8. mail toimusid narvapärane hommikusöök VitaTiimi keskuses, pikalaua-lõuna ja Curly Stringsi emadepäeva-kontsert Vaba Loome Keskuse aias ning ühine puude istutamine EV100 pargis.

Curly Stringsi emadepäevakontsert. Foto: Ilja Smirnov

Enne kahe linna ühendfestivali toimusid TMW eelüritused avalikest vestlustest kontsertideni Ida-Virumaal Kohtla-Järvel, Jõhvis ja Sillamäel.

„Kultuur muudabki linnu,” kommenteerib Narva linnapea Katri Raik. “Selles sai möödunud nädalavahetusel Narvas veenduda. Aina enam narvalasi tuleb nö sisse toodud kultuurisündmustega kaasa. Oluline on pakkuda igaühele midagi: olgu siis plaaditurgu, kirikukontserti, hilisõhtust programmi Kreenholmis või hoopis emadepäeva pika laua pidu. Vahel on peale kultuuri suursündmust kurb maha jääda, aga seekord sai kokku Narva oma traditsioonid ja lahe muusika. Kui külalised ära sõitsid jäi hea vibe Narva.”


Järgmine TMW festival toimub  10.–14. mail 2023. TMW 2023 passid on müügil TMW veebipoes. Artistiavalduste vastuvõtt algab esmaspäeval, 16. mail TMW veebilehel.


Tallinn Music Week 2022 numbrites:

192 muusikaprogrammi artisti 28 riigist
974 PRO delegaati ehk muusikatööstuse esindajat
103 konverentsi esinejat

30 muusikaprogrammi kuraatorõhtut

229 tiimiliiget ja vabatahtlikku abilist Tallinnas

122 tiimiliiget ja vabatahtlikku abilist Ida-Virus ja Narvas

Eelüritused 3 Ida-Virumaa linnas: Jõhvis, Kohtla-Järvel ja Sillamäel

Kokku 17 425 festivalikülastust, sellest 10 735 Tallinnas ja 6904 Narvas


TMW 2022 toimus 4.–8. mail. 4.–6. mail leidis festival aset Tallinnas ja 6.–8. mail Narvas.

Festivali korraldas Shiftworks OÜ koos paljude partnerite ja kaaskorraldajatega.

Festivali toetasid nii Tallinna kui ka Narva linnad, Riigikantselei, Kultuuriministeerium, Kultuurkapital, Integratsiooni Sihtasutus, Nordic Hotel Forum ja Visit Estonia.

TMW rahvusvahelisi tegevusi, mille eesmärk on tutvustada Eestit kui atraktiivset sihtkohta muusika- ja kultuurihuvilistele, toetati Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Festivali mitmekesisuse partner oli Telia Eesti, strateegiline partner muusikavaldkonnas Music Estonia, partnerid ja toetajad Telliskivi Loomelinnak, Viru Keskus, Go Travel, Elron, Ida-Viru Turismiklaster, Briti Nõukogu, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Piletilevi, Tallink, Go Hotel Shnelli, Narva Hotell, Hotell Inger, Meresuu Spa & Hotel, Moe, Tanker, Selver, Lyre’s.

TMW 2022 muusikaprogrammi korraldajad Eestis olid Eesti Kooriühing, Damn.Loud, Dark Disko, Fenno-Ugria, klubi HALL, Mägede Hääl, Philly Joe’s jazziklubi, PopSpot, Station Narva, Sveta Baar, Tartu 2024 ja Ö Stuudio, Viljandi pärimusmuusika festival, Võnge Festival, Warner Music Live, World Clinic.

Muusikaprogrammi välispartnerid: ESNS Exchange, Keychange, CIMA koostöös BreakOut Westi ja Kanada Suursaatkonnaga Eestis, Skaņu Mežs, HEMI, HOTS

Meediapartnerid: Postimees, Kanal 2, Põhjarannik, Raadio 2 ja Raadio 4

Konverentsikeskused: Nordic Hotel Forum, multimeediakeskus OBJEKT, Vaba Lava Narva

Muusikafestivali toimumispaigad: Art Club Ro-Ro, D3, F-Hoone, Erinevate Tubade Klubi, Fotografiska Tallinn, HALL, Kivi Paber Käärid, Kreenholmi manufaktuur, Narva Gate’i kontor, Narva Issanda Ülestõusmise peakirik, Narva kunstiresidentuur, Philly Joe’s Jazz Club Tallinn, Püha Katariina kirik, Roheline Saal, Rugodiv, Sveta Baar, Telliskivi Loomelinnaku väljak, Uus Laine, Vaba Lava Tallinn, Vaba Lava Narva, Von Krahl 

Linnafestivali partnerid: BAZAR arutelupäev, Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus ja galeriid Okapi, Haus, EKA galerii, Juhan Kuusi Dokfoto Keskus, Positiiv ja Temnikova & Kasela, Vivistop Telliskivi, Terminal Records & Bar, EKA, Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumine, Tallinna Haridusameti noorsootöö osakond, Narva kunstiresidentuur, Narva Muuseum, Plaaditurg, VitaTiim

TMW veebileht ja digiplatvorm: Velvet

Visuaalne identiteet: Vello Lutter

Videotiim: Vita Pictura

Konverentsi ülekanded ja salvestused: RGB, Velvet

TMW 2022 fotogaleriid Flickris.