ESNS konverentsil esitleti rahvusvahelist muusikakonverentside föderatsiooni, mille kaasasutajaks on Tallinn Music Week

19 jaanuar 2023 Uncategorized

Täna, 19. jaanuaril esitleti Hollandis Groningenis Eurosonic Noorderslagi (ESNS) konverentsil muusikakonverentse ja talendifestivale ühendavat föderatsiooni  (ingl k. Federation of Music Conferences/FOMC). `Uue ühenduse kaasasutaja Tallinn Music Weeki (TMW) raames toimuvad tänavu mais esimesed sündmused koostöös Euroopa Komisjoniga. 

Lisaks TMW-le on FOMC kaasasutajateks ESNS (Holland), East European Music Conference (Rumeenia), Linecheck (Itaalia), MaMA (Prantsusmaa), Reeperbahn Festival (Saksamaa). Föderatsiooni sihiks on edendada rahvusvahelist muusikaturgu, luua uusi võimalusi muusikutele ja muusikaettevõtjatele ning võimendada Euroopa muusikasektori omavahelist dialoogi. Esimeseks ühiseks suurprojektiks on Euroopa Komisjoni programmi Music Moves Europe tegevuskava läbiviimine, mille koordineerimise föderatsioon võitis nelja-aastase raamhanke raames. 

Muusikatööstuse konverentside ja esitlusfestivalide roll on teenindada ja käsitleda muusika ökosüsteemi kõiki osi, pakkuda platvormi talendi avastamiseks ja arenduseks ning luua muusikavaldkonna ja muude kultuuri- ja loomesektori harude vahelist sidusust ja koostöövõimalusi. FOMC asutajaliikmed kutsuvad endaga liituma ka teisi rahvusvahelisi muusikakonverentse, et tõhustada muusikasektori võimekust kohaneda pöördeliste muutustega, kujundada  valdkonna toetuste poliitikaid ńing lahendada nendega seotud väljakutseid.

Euroopa Komisjoni kultuurivolinik Mariya Gabriel: „Olen veendunud, et Music Moves Europe algatuse läbi saame pakkuda sihipärast tuge kogu muusikasektorile – valdkonna professionaalidest muusikuteni.”

Täna ESNSi konverentsil vastloodud föderatsiooni esindajate aruteluringi modereerinud TMW juht Helen Sildna: „Muusikakonverentsid on meie valdkondliku kalendri lahutamatu osa, ilma milleta pole võimalik muusikute ja valdkonna edendajate  elu ette kujutada. Koostöö olulisus ja vajadus uut tüüpi võrgustiku järele sai väga selgeks koroonaperioodil. Ajal, mil pistame rinda erakordsete väljakutsetega sõjast kliimakriisini, on erakordselt oluline veelgi tugevdada Euroopa kultuuriruuni, sealjuures muusikakultuuri. On aeg, et  muusikavaldkond oleks Euroopas toetatud samaväärselt filmitööstusega. TMW-l on eriline au esindada föderatsioonis kogu Põhja-Balti piirkonda ning olla mais avasündmuseks valdkonna dialoogile Euroopa Komisjoniga. See koostöö paneb Eesti järgmiseks neljaks aastaks kindlalt Euroopa muusikatööstuse kaardile.”


ESNS-i muusikaprogrammi kunstiline juht Robert Meijerink: „Ootame meiega liituma ka teisi muusikakonverentse ja -esitlusfestivale. Muusikasektor vajab teadlikku tähelepanu ja oma hääle kuuldavaks tegemist.“

Music Moves Europe muusikasektori toetusprogrammi nelja-aastane tegevuskava sisaldab arutelusid ja ümarlaudu muusikatööstuse konverentsidel üle Euroopa. Avadialoog leiab aset 12.–13. mail TMW konverentsi raames ning  aasta teises pooles on kavas nii poliitikakujundajatele ja Euroopa sidusorganisatsioonidele suunatud ELi tasandi konverents kui ka mõiste „muusika ökosüsteem” kontseptuaalse definitsiooni esitlus. 

Sel nädalal, 18.–21. jaanuaril toimub Hollandis Groningenis Euroopa juhtiv  muusikavaldkonna festival ja konverents ESNS, millel osaleb ka kõigi aegade suurim Eesti muusikatööstuse delegatsioon.

Lisainfo:

The Federation of Music Conferences: Join the Club aruteluring ESNS 2023 konverentsil

Koduleht