Möödunud nädalal toimunud Tallinn Music Week kogus 18 317 külastust

11 aprill 2024 KonverentsLinnaprogammMuusikafestivalUudised
  • 3.–7. aprillil toimus Tallinnas 16. korda rahvusvaheline muusika- ja linnafestival ning muusikatööstuse konverents Tallinn Music Week (TMW).
  • TMW muusikafestivalil esines 175 artisti 35 maalt ning konverentsil 168 muusika- ja kultuurivaldkonna professionaali kogu maailmast. Kokku kogus festival 18 317 külastust.
  • Järgmine TMW festival toimub 3.–6. aprillil 2025. Soodushinnaga TMW 2025 passid on kuni 30. aprillini müügil TMW veebipoes.

16. korda toimunud “uue muusika ja homsete mõtete festival” TMW täitis Tallinna kogu maailma muusikaga ning arutlustega muusikatööstuse oleviku ja tuleviku üle ning tutvustas meie linnakultuuri Telliskivi Loomelinnakust Koplini ning vanalinnast Rotermanni kvartalini.

President Alar Karis tervitas festivali esinejaid, külalisi ja partnereid TMW 2024 avavastuvõtul Telliskivi Loomelinnakus Von Krahlis neljapäeval, 4. aprillil, öeldes: “Kultuuri on nimetatud “terve ühiskonna eluviisiks”. Kuid kultuur ei arene ega õitse isoleeritult. Seetõttu on oluline kokku tulla, vahetada kogemusi, õppida teistelt ja mõista teisi. Teha rohkem koostöös teiste Euroopa ja maailma riikidega. Väärtustada ja toetada igat talenti, et saaks särada eredamalt, sest lõpuks võidame sellest kõik. Aitäh TMW korraldajatele, et olete 16 aastaga muutnud festivali nii tähelepanuväärseks.”

President Alar Karis TMW 2024 avavastuvõtul (Foto: Patrik Tamm)


4.–6. aprillil toimunud TMW muusikaprogrammis esines 175 artisti 35 maalt Euroopast, Põhja- ja Lõuna-Ameerikast, Ida-Aasiast, Aafrikast, Austraaliast ja Okeaaniast. Euroopa kultuuripealinna Oulu2026, Music Finlandi ja Music & Media Finlandi koostöös esines TMW-il kõigi aegade rekordarv Soome artiste. Samuti astus festivalil üles rekordiline kogus  Kanada muusikuid. Esmakordselt olid festivalil oma kavasid kureerimas teiste seas Euroopa juhtiv klassikalise ja nüüdismuusika esitlusfestival Classical:NEXT, Hollandi agentuur Yugofuturism, NERDS (North European Resonance and Dissonance Society), Eesti Elektroakustiliste Heliloojate Ühing koostöös Läti elektroonilise muusika kontserdikorraldaja Dirty Deal Audioga ja Leedu klubi Opium. Žanriülene programm ulatus pärimusest digipopini, jazzist metalini ja koorimuusikast ambisoonilise 3-D helikogemuseni.

Nimekate välisartistide seas olid Hollandi post-pungi sensatsioon Tramhaus, Prantsuse brutal-popi staar SUN, rahvusvahelise muusikakriitika lemmikust Musta Huone Soomest, Norra indie-souli artist Beharie, Briti nüüdisklassika täht Belle Chen, Kanada soulidiiva Tanika Charles, Leedu maailmanimedest DJ-d ja produtsendid V. ja Manfredas, Läti indie-rocki bänd Sudden Lights, Eesti-Briti dreampopi grupp Night Tapes jpt. Üle 70 Eesti artisti seas olid folgiuuendajad Mari Kalkun ja Duo Ruut, alternatiivpopi artistid manna, maria kallastu ja Vera Vice, rekordeid murdev NOËP, pungiuuendajad Kalli Talonpoika ja Keskkool, kammerkoor Avis Animi, nüüdismuusika kollektiiv Ludens, kes esitas Madli Marje Gildemanni teost “Osmosis” ja Eesti Elektroonilise Muusika Seltsi Ansambel (EMA) Sven Grünbergi märgiliste teoste kavaga.

Tramhaus Vikendica muusikaõhtul (Foto: Patrik Tamm)

Esimest korda annab TMW partner Telliskivi Loomelinnak koostöös Selektor Studioga välja ainulaadse stuudioauhinna TMW 2024 artistile, kes on huvitatud oma uue muusika salvestamisest Telliskivi Loomelinnakus. Lisainfo

Telliskivi Loomelinnaku asutaja Jaanus Juss: “Kuna Loomelinnakus avas aasta tagasi uksed tipptasemel stuudiokompleks Selektor Studio ning TMW tõi meie õuele muusikailma tõusvad tähed, oli kohe selge, et siin on peidus suur potentsiaal ja võimalus koostööd toetada. Nii sündiski Loomelinnaku stuudioauhind.”

Telliskivi Loomelinnak (Foto: Karolin Linamäe)

5.–6. aprillil Nordic Hotel Forumis toimunud konverentsi avasid kõnedega president Toomas Hendrik Ilves, Music Estonia tegevjuht Ave Sophia Tölpt ning TMW asutaja ja juht Helen Sildna. Koostöös Eesti muusikaekspordi arenduskontori Music Estoniaga kureeritud konverentsil olid arutlusel Euroopa muusikalinnade poliitikad, märgilisi elavmuusika toimumispaiku ühendava organisatsiooni Liveurope kümme tegevusaastat ning planeedi suurima peo Burning Man fenomen. Muuhulgas tutvustati Euroopa, Põhja- ja Lõuna-Ameerika ning Ida-Aasia muusikaturge ja Baltimaade klubikultuuri, hinnati koos väliskriitikutega TMW esinejate muusikat ning arutleti Soome-Eesti koostöö üle. Äsja Eesti ettevõttena loodud üleeuroopaline Music Tech Europe esitles koos e-residentsusega uusi koostööformaate.

Konverentsi keskseks sündmuseks oli ülemaailmse soolise võrdõiguslikkuse võrgustiku Keychange mõjuraporti (2018–2023) avalikustamine ja selle uut etappi välja kuulutava manifesti “Rewind and Fast Forward” ettelugemine võrgustiku esindajate ja artistide poolt.Keychange’i kaasasutajast ÜK ettevõtte PRS Foundationi tegevjuhi Joe Franklandi sõnul seljatas TMW Keychange’i peaeesmärgid juba 2018. aastal, mil saavutati konverentsi kõnelejate seas sooline tasakaal. “TMW jätkab uuenduste lainel kõige mitmekesisema esinejate valiku ja inimkesksema konverentsiga,” kommenteerib Frankland.

TMW konverentsil ja PRO programmis osales üle 1200 muusikatööstuse professionaali üle maailma. Konverentsil esines ligi 170 muusikatööstuse spetsialisti, poliitikakujundajat, ajakirjanikku ja muusikut, nende hulgas R.E.M.-i nõustaja Bertis Downs, britpopi PR-legend Jane Savidge, Burning Mani linnaplaneerimise asejuht Bryant Tan, Tampere Talo tegevjuht Paulina Ahokas, e-residentsuse programmi juht Liina Vahtras, Liveurope peakoordinaator Elise Phamgia, muusikaloolane Joe Muggs, BBC Radio Scotlandi saatejuht Vic Galloway, Bolti president Jevgeni Kabanov ja paljud teised. Festivali oli kajastamas üle 100 ajakirjaniku, sealhulgas Briti, Soome, Rootsi, Leedu ja Läti riiklikest ringhäälingutest, muusikaväljaannetest Louder, Arts Desk, Songlines, Jazzwise, Beats Per Minute jm.

TMW linnafestival viis päevastele retkedele linna kunsti-, toidu- ja muusikaradadele, avalikele vestlustele, linnalava kontsertidele PoCo popkunstimuuseumist Viru Keskuse ja Burning Mani kunst-mutant-auto Rändava Siilini ning Plaaditurult mitteametliku Kosovo muusikasaatkonna avamiseni.

Kosovo muusikasaatkonna avamine (Foto: Karolin Linamäe)

TMW 2024 numbrites

  • 175 artisti 35 maalt
  • 168 konverentsi kõnelejat 
  • 1226 PRO delegaati / muusikatööstuse esindajat
  • 28 esitlusõhtut 11 muusikaklubis 
  • 37 programmi toimumispaika 
  • 18 317 festivalikülastust

Järgmine TWM festival toimub tuleva aasta 3.–6. aprillil neljapäevast pühapäevani.

TMW 2025 passid on müügil festivali veebipoes. Kuni 30. aprillini maksab festivalipass 49 eurot ning PRO pass (konverentsi- ja festivalipääse muusikatööstuse professionaalidele) 125 eurot.

TMW 2024 ja 2025 PRO passi omanikud saavad tänavuse konverentsi paneele TMW PRO platvormil järelvaadata alates järgmisest nädalast.

TMW 2025 esinemisavalduste vastuvõtt algab TMW kodulehel esmaspäeval, 29 aprillil.


Kommentaare TMW 2024 partneritelt ja PRO delegaatidelt

Ragnar Berthling, Musikcentrum Öst tegevjuht ja Keychange’i kaasasutaja:
“TMW on alati olnud muusikasektorile ainulaadne kohtumispaik. Enamgi veel – see on mõttekoda, mis tegeleb meie aja suurte küsimustega ja sellega, kuidas muusikatööstus saab neid lahendada. Keychange’i vaatenurgast on tegu lõputu tööga sooliselt tasakaalustatud muusikasektori ja intersektsionaalse esindatuse nimel. Kuid see ulatub palju kaugemale – kliimakriisi, solidaarsuse ning rahu eest võitlemise ja tsiviilelanike kaitseni. TMW-il peetakse julgeid ja konstruktiivseid arutelusid, et ühiselt edasi liikuda. Siin luuakse väikseid imelisi universumeid koos muusikaliste vabamõtlejatega, muutes meid tõeliselt ja sügavalt ning mitmel tasandil.”

Paulina Ahokas, Tampere Talo tegevjuht:
“Mul on olnud au siin nii palju õppida. TMW-il pole mitte üksnes arutatud kõiksugu eesrindlikumate uute nähtuste üle, vaid neid ka ellu viidud. TMW tegeles keestliku arenguga juba enne ühtki teist mulle teadaolevat muusikaüritust. Samuti on väärtuspõhine muusikatööstus ja uued tehnoloogiad siin juba ammu arutelude keskmes. TMW asetab tõesti nõela plaadile ja täidab oma missiooni olla uue muusika ja homsete mõtete festival.”

Elise Phamgia, Liveurope peakoordinaator:
“TMW-ist on saanud muusikakonverentside tähtsündmus, mis oli ka suurepärane paik Liveurope’i 10. aastapäeva tähistamiseks. See võimaldas tuua meie Eesti liikme Paavli Kultuurivabriku poole külla võrgustiku esindajad kogu Euroopast. Liveurope kvaliteedimärgi omandamisega pole Paavli mitte ainult Euroopa juhtivate kontserdipaikade seas, vaid ka eelisolukorras, toomaks Tallinna uusi Euroopa artiste.”

Mikko Manninen, Music Finlandi tegevjuht:
“Aastate jooksul on TMW-ist kujunenud üks Euroopa huvitavamaid ja professionaalsemaid rahvusvahelises muusikatööstuse sündmusi. Sel aastal osales siin rekordarv Soome ettevõtteid ja artiste. Music Finland teeb TMW ja Music Estoniaga mitmekülgset koostööd nii sisu, esinejate valiku kui ka erialaste kohtumiste korralduses ning Soome ja Eesti muusikaturud on kõigis valdkonna sektorites oluliselt lähedasemateks saanud.”Kairi-Liis Ustav, Kanada saatkonna Eestis tegevusvaldkondade juht:
“Kanada saatkonnal on olnud rõõm olla TMW partneriks juba 10 aastat. Selle ajaga on koostöö arenenud ja meil on olnud võimalus kokku tuua erinevaid partnereid ja esinejaid üle kogu Kanada. TMW on ainulaadne kooslus uutest muusikamaailma tegijatest, kaasaaegsest maailmavaatest ja kestlikust linnaruumi arengust. 2024. aastal olid Kanada artistid arvuliselt kolmandal kohal, Eesti ja Soome järel. Kuigi tegu on geograafiliselt teineteisest kaugete riikidega, siis maailmavaateliselt oleme lähedased – mitmekesisus, kaasamine ja võrdsed võimalused on olulised nii Eestile kui ka Kanadale. Meie koostööpartneriteks Kanadas on The Women in Music Canada ja Mundial Montreal, loomemajandust toetavad fondid ja loomulikult artistid, kes on tahtnud ennast tutvustada just Tallinnas. Oleme uhked Made in Canada kontserdi üle ja kindlad, et nii mõnigi edukas koostöö saab alguse just TMW-il!”

Koen ter Heegde, agentuuri Yugofuturism asutaja, TMW 2024 Vikendica esitlusõhtu kuraator:
“TMW hoiab kindlat sõrme Euroopa seikluslike trendide pulsil. Siin esitletakse alati võrratuid uusi artiste, sealhulgas avastamist väärt Balti talente, ning hoolikalt kureeritud muusikaõhtuid saadavad põnevad narratiivid ja sidus kontekst. Ainuüksi see on tänapäeval ülimalt väärtuslik ja haruldane. Muusikaõhtu Vikendica korraldajana oli imeline näha, kuidas tavapublik ja muusikatööstuse delegaadid põrkusid meie mittemetliku kultuuriesinduse Kosovo Music Embassy (KME) avamisel KPK-s ja sukeldusid seejärel meie pakutavasse tulevikupoppi ja mürarocki.”

Marili Jõgi, artistimanager, Moon Managementi asutaja ja tegevjuht:
“Tänavune TMW oli piire ületav. Vägev oli festival mitte ainult minu artistide – Mari Kalkuni, Duo Ruudu ja Kadri Voorandi – vaatest, vaid ka mulle endale. Loodud sai tugev side eri valdkondade muusikagurudega ning paistab, et sain endale maailmatasemel mõjuka mentori. Nüüd tuleb anda aega, sest eksportimine on pikem ja järjepidevust nõudev protsess. Kuid usun, et oleme teel väga suurte võimaluste poole ning sees on suur tänutunne, et on loodud võimalus sääraseks sillaks Eesti muusika maailmale tutvustamisel. On selgelt näha, et TMW toob reaalseid tulemusi – tuleb vaid julgeda mõelda suurelt, leida võimalusi leitud niidiotsi kokku põimida ning loodud kontakte hoida ja tagasi kutsuda.”

TMW 2024 konverents (Foto: Jessica Mirely)

TMW festivali ja konverentsi korraldas Muusikanädal MTÜ koostöös Shiftworks OÜ ning paljude partnerite ja toetajatega. Valik muusikatööstuse delegaate ja meedia esindajad saabusid Tallinna koostöös Music Estonia ja EAS-iga. TMW strateegiline partner muusikavaldkonnas oli Music Estonia, suurtoetaja, konverentsi ja väliskülaliste võõrustaja Nordic Hotel Forum, toetajad Visit Estonia, Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Tallinna linn, UNESCO muusikalinn Tallinn, Kanada Suursaatkond Eestis, Briti Nõukogu Eestis ja Liszti Instituut Tallinn.

Euroopa Ühtekuuluvuspoliitika fond toetas TMW turundustööd, mis tutvustab Tallinna ja Eestit kui atraktiivset kultuuriturismi sihtkohta.

TMW on rahvusvahelise muusikakonverentse ja talendifestivale ühendava föderatsiooni FoMC asutajaliige, Euroopa talendivahetusprogrammi ESNS Exchange liige, ülemaailmse soolise võrdõiguslikkuse algatuse Keychange ja Euroopa globaalmuusika platvormi UPBEAT partnerfestival.

TMW 2024 partnerid olid Music Estonia, Viru Keskus, Telliskivi Loomelinnak, Go Travel, Piletilevi, Vita Pictura, E-residentsus, GO Hotel Shnelli, Tallink Hotels, Tartu 2024, HEMI, WOMEX, Flow Festival, Paradise Worldwide, MyFitness, Meediapartnerid olid Postimees, Raadio 2, Edasi, Bobe.me.

Muusikafestivali kureerisid Damn.Loud, Dark Disko, Eesti Elektroakustiliste Heliloojate Ühing, Eesti Kooriühing, Eesti Raskemuusika Liit, Fenno-Ugria, Funk Embassy, Intsikurmu Festival, JV Production, Klubi HALL, OOPUS, Paavli Kultuurivabrik, Viljandi pärimusmuusika festival, Võnge Festival, Üle Heli.
Väiliskuraatorid: Keychange, Classical:NEXT, Oulu2026 ja Music Finland, The Women in Music Canada ja Mundial Montreal koostöös Estonian Music Weekiga, Yugofuturism, Opus Club, Blowup, Cindy & Kate, NERDS, Dirty Deal Audio.

Linnafestivali partnerid: Eesti Kaasaegse Kunsti Arenduskeskus, Viru Keskus, Rotermanni kvartal, Plaaditurg, Terminal Records&Bar, Linnahall, Soome Instituut Eestis, Õpilasmalev, Burning Man Project, Uus Laine, Muusikanõunikud, AVISA

Konverentsikeskus: Nordic Hotel Forum

Muusikafestivali toimumispaigad: Erinevate Tubade Klubi, F-Hoone Must Saal, Fotografiska Tallinn, Kivi Paber Käärid, Mustpeade Maja, Paavli Kultuurivabrik, Sõltumatu Tantsu Lava, Telliskivi Roheline Saal, Uus Laine, Von Krahl

Kunstigaleriid: PoCo Popkunstimuuseum, Okapi galerii, Kai kunstikeskus, Tütar galerii, Temnikova & Kasela galerii, Positiiv galerii, Juhan Kuusi Dokfoto Keskus, Fotografiska Tallinn, Vaal galerii, Telliskivi Loomelinnaku väligaleriid.

Linnalavad: Viru Keskus, PoCo Popkunstimuuseum, Reisiv Siil Noblessneri sadamas, Nihe, Terminal Records&Bar, Singa Karaoke

Maitsed restoranid: Aarde Pagar, Barbarea, F-hoone, Fika, Fotografiska Tallinna 6. korruse restoran, ISU, Karjase sai, LORE bistroo, Nihe, Noho, Peet Ruut, The Kurze, ÜLO, Viru Toidutänav, VLND Burger, Mikkeller Tallinn Old TownTMW koduleht ja DigiPRO platvorm: Raik Ilves

Visuaalne identiteet ja disain: Vello Lutter ja Uku-Kristjan Küttis (AKU Collective)

TMW 2024 (Foto: Jürgen Joost)